Godziny otwarcia: 8:00 - 16:00
882 468 260

Wegetacja rzepaku ozimego

Dodano: 05.09.2016
Wegetację rzepaku ozimego można podzielić na sześć faz rozwojowych z czego w okresie jesiennym wyróżniamy :
1.       Kiełkowanie i wschody - jest to okres od siewu do wykształcenia się ogonka pierwszego liścia
 
 
 
2.       Formowanie rozety - od wykształcenia się ogonka pierwszego liścia do końca wegetacji jesiennej;
 
 
Obecnie większość plantacji rzepaku jest w takiej fazie.
 
 
W prawidłowo prowadzonej ochronie rzepaku ozimego ważną rolę odgrywa agrotechnika. Brak podorywek, uprawy bezorkowe oraz uproszczenia w płodozmianie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia chwastów, chorób i szkodników na plantacjach rzepaku.
Powinnością każdego rolnika jest systematyczna lustracja roślin rzepaku mająca na celu sprawdzenie czy nie pojawiły się na nich szkodniki. Znany jest skład gatunkowy najczęściej występujących szkodników. Prawidłowa ochrona wymaga dokładnej identyfikacji gatunku agrofaga lub jego rasy oraz określenia liczebności (nasilenia występowania) i trafnego określenie daty pierwszego pojawu szkodnika.
Różnice w terminach pojawów i nasileniu ich występowania mogą być znaczne dla regionów uprawy. Progi ekonomicznej szkodliwości szkodników pomagają w podjęciu decyzji o ochronie. Wielkość ewentualnej szkody uzależniona jest od fazy rozwojowej roślin i ogólnego stanu plantacji. Występuje potrzeba kontroli pojawienia i oceny nasilenia występowania szkodników. Znane, są w odniesieniu do niektórych szkodników rzepaku, progi szkodliwości określane jako „liczby krytyczne” ułatwiające podjęcie decyzji o najbardziej ekonomicznym zastosowaniu zoocydów.
 
 
Szkodnik
Termin obserwacji
Próg szkodliwości
Chowacz galasówek
wrzesień – październik
(BBCH 12–19)
2–3 chrząszcze w żółtym
naczyniu w ciągu 3 dni
Pchełka rzepakowa
 
wrzesień, październik
(BBCH 12–19)
3 chrząszce na 1 mb rzędu
Pchełki ziemne
po wschodach (BBCH 10–15)
1 chrząszcz na 1 mb rzędu
Rolnice
wschody roślin (BBCH 9–16)
6–8 gąsienic na 1 m2
Ślimaki
bezpośrednio po siewie oraz
w okresie wschodów (BBCH 8–11)
2–3 ślimaki średnio na pułapkę lub zniszczenie 5% roślin
w fazie 1–4 liści i w fazach
późniejszych (BBCH 11–15)
4 lub więcej ślimaków średnio na pułapkę lub zniszczenie 10% roślin w stopniu silnym lub bardzo silnym
Śmietka kapuściana
wrzesień – listopad (BBCH 15–19)
1 śmietka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni
Tantniś krzyżowiaczek
wrzesień – październik (BBCH 12–19)
1 gąsienica na 1 roślinie
 
Przydatne jest zastosowanie „żółtych naczyń” do kontroli pierwszych nalotów i aktywności owadów szkodliwych, szczególnie chrząszczy. Stosuje się do tego plastikowe pojemniki, czterokątne lub owalne o kolorze przypominającym kolor kwiatów rzepaku, wypełnione częściowo wodą. Kontrolować należy zawartość naczyń, co 2-3 dni. Próg szkodliwości dla pchełki rzepakowej jesienią (w fazie 4-6 liści) wynosi 5-10 chrząszczy w 1 naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni.
Ochrona rzepaku powinna polegać na harmonijnym wykorzystaniu dostępnych i skutecznych metod zwalczania agrofagów w celu ograniczenia ich liczebności do nieszkodliwego poziomu. Przez odpowiednie umiejscowienie rzepaku w płodozmianie ograniczamy rozwój szkodników lub przyczyniamy się do ich nasilenia występowania przez uprawę rzepaku w monokulturze.
Zabiegi powinny być wykonane w ściśle określonym celu nie profilaktycznie „na wszelki wypadek”. Decyzja o zwalczaniu poszczególnych szkodników powinna mieć na uwadze opłacalność zabiegu, która zależy od wielkości i wartości uratowanego plonu. Zabiegi chemicznej ochrony roślin powinno się stosować we wczesnej fazie występowania szkodników lub stosować tylko na brzegowych strefach upraw, na których najczęściej występuje najwięcej szkodników.

Więcej szczegółów u doradców technicznych – Adler Agro, AgroAs, Agrochest, Agrosieć 

Zapoznaj się z pozostałymi aktualnościami »

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z witryny polskieskladyrolne.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
Więcej informacji można znaleźć w Regulaminie strony.

Akceptuję Regulamin